تلاش 10 ساله‌مان را به پدرم امام موسی صدر تقدیم می‌کنم/ در تمام این ۳۹ سال جای عقلانیت و گفت‌وگوی او خالی است

تلاش 10 ساله‌مان را به پدرم امام موسی صدر تقدیم می‌کنم/ در تمام این ۳۹ سال جای عقلانیت و گفت‌وگوی او خالی است

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی موسسه فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر، آیین رونمایی از مجموعه ۱۲ جلدی «گام به گام با امام» با حضور مدیران و چهره‌های علمی و فرهنگی کشور و اصحاب قلم و اندیشه، ششم اسفند ۱۳۹۶ در تالار قلم کتابخانه ملی برگزار شد.

در آیین رونمایی از مجموعه 12 جلدی «گام به گام با امام»، دکتر سید عباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی؛ دکتر اشرف‌السادات بروجردی، رئیس کتابخانه ملی؛ دکتر علی‌اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی؛ مهدی فیروزان، مدیرعامل موسسه شهرکتاب و خواهرزاده امام موسی صدر؛ حورا صدر، رئیس موسسه فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر؛ موسی اسوار، عضو فرهنگستان زبان و سرپرست تیم ترجمه و تدوین مجموعه «گام به گام با امام» و آیت‌الله احمد مبلغی، عضو مجلس خبرگان رهبری حضور داشته و سخنرانی کردند.

مشروح سخنان حورا صدر، مدیر موسسه فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر در این مراسم را در ادامه می‌خوانید.

سلام بر امام صدر که امید به بازگشت او از ما ربوده نشده است/ همه اسناد گواه زنده بودن و زندانی بودن اوست 


سلام بر همه کسانی که در طول چهار دهه گذشته ما را در پیگیری و نجات حق و حقیقت یاری رسانده‌اند و آزادی امام موسی صدر را که قضیه‌ای حق و حقِ انسانی است مطالبه کرده‌اند. سلام بر یار غایب این جمع، امام موسی صدر که برای او و رونمایی از اندیشه و منظومه فکری و عملی او امروز و در این فضای علمی گرد آمده‌ایم. گرد آمده‌ایم تا از مجموعه «گام به گام با امام» یعنی نتیجه تلاش 10 ساله‌مان که گوشه‌ای است از دریای فعالیت‌های مخلصانه و خالصانه او رونمایی کنیم. سلام بر او که غیابش ما را گردهم آورده است و گذشت 39 سال اسارت او پای تلاش ما را برای نجاتش سست نکرده و امید به بازگشت او را از ما نربوده است.

راستی چه دردی از این سخت‌تر و طاقت‌سوزتر که اسناد و مدارک نشانگر و گواه زنده بودن و زندانی بودن اوست و هیچ سند و مدرکی در رد این واقعیت نیست، اما او هنوز نجات نیافته و هنوز به جمع ما باز نگشته است. سخت‌تر آنکه هر از چند گاه دروغی و ادعایی باطل جریان‌ساز رسانه‌ها می‌شود و تیتر روزنامه‌ها.

در تمام این ۳۹ سال جای او و تدبیر و عقلانیت و مدارا و گفت‌وگوی او خالی بوده است

امروز برای انسانی گرد آمده‌ایم که هر روز و در هر مناسبتی از خویش می‌پرسیم که برای آزادی او چه کرده‌ایم. این سوال به معنای نادیده گرفتن و نفی اقدامات متعدد و تلاش‌های سخت و پیگیری‌های طاقت فرسا نیست، بلکه بدین معناست که مجموعه کارهای متعدد و متنوع ما در حد موضوع پیچیده ربودن او و شان جایگاه او نبوده است؛ که اگر بود طول مدت غیابش به 39 سال نمی‌رسید و ما هم‌اکنون از وجود چند بعدی او بهره می‌بردیم. در روز به روز و حادثه به حادثه این 39 سال پر مخاطره و تاریخ ساز جای او خالی بوده است. جای او و تدبیر و عقلانیت و مدارا و گفت‌وگوی او خالی بوده است. در این 39 سال هم خانواده و هم دوست‌داران او رنج‌ها کشیده‌اند و حسرت‌ها خورده‌اند، اما آیا رنج و افسوس او بیشتر نبوده است، او که از صحنه عمل خود و از مردم خود دور نگه داشته شده است.

با انتشار این مجموعه یکی از اهداف مهم مؤسسه تحقق یافت

جلسه امروز ما برای رونمایی از نتیجه یک دهه تلاش مؤسسه فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر است. تلاشی که علیرغم تنگناها و امکانات محدود به همت همکاران سخت کوش و باوفای امام به ثمر رسیده است. تلاش بیش از 50 نفر از اندیشمندان، مترجمان، ویراستاران، طراحان و مدیران و متخصصان عرصه ترجمه و تالیف و چاپ و نشر کتاب که نامشان در شناسنامه کتاب درج شده است؛ و هستند یاران و همراهانی که در این اثر سهیم بوده‌اند ولی نامشان در هیچ جای کتاب نیامده است.

«گام به گام با امام» ترجمه مجموعه 12 جلدی عربی «مسیرةالامام السید موسی صدر» است که به همت جنبش امل جمع آوری و تدوین شده و در سال 2000 رنگ انتشار به خود دیده است. این مجموعه در سال 2014 با افزودن مطالب تازه یافته و ویرایش جدید تجدید چاپ شد. مجموعه فارسی که امروز رونمایی می کنیم ترجمه ویراست دوم مجموعه عربی است با این تفاوت که سخنرانی‌ها و مصاحبه‌های فارسی امام را نیز دربر دارد.

با انتشار گام به گام با امام یکی از اهداف مهم مؤسسه تحقق یافته و مجموعه اندیشه و عمل امام در اختیار مخاطب فارسی قرار گرفته است و اینک منابع معتبر پژوهش و مطالعه برای محققان و دانشمندان و دغدغه داران عرصه دین و سیاست و اقتصاد و تاریخ و جامعه عرضه شده است.

تحقیق درباره اندیشه و عمل امام صدر برای بهره‌گرفتن از تجربه‌های موفق او ضرورری است


اجازه بفرمایید از این فرصت استفاده کنم و از مدرسان گرانقدر حوزه‌های علمیه و استاید گرامی دانشگاه‌ها و مدیران مراکز تحقیقاتی و انجمن‌های علمی دعوت کنم تا پژوهشگران و دانشجویان را به تحقیق درباره سیره و اندیشه و اقدامات امام صدر تشویق کنند و پایان‌نامه‌ها و رساله‌های خود را به شخصیت و اندیشه او اختصاص دهند.

اگر بر تحقیق و پژوهش تاکید می‌کنم از باب مقدس کردن شخصیت امام صدر و شخصیت پرستی نیست بلکه از باب بهره گرفتن از تجربه مدیریتی موفق در دوره‌ای پر التهاب و بحرانی در دهه‌های شصت و هفتاد میلادی در تاریخ لبنان و منطقه است.

این مجموعه کمک می‌کند تا بفهمیم  چرا امام صدر معتقد است که ادیان برای خدمت به انسان آمده‌اند

«گام به گام با امام» که با تسلسل تاریخی ثبت و ضبط شده نخست به مخاطب و محقق کمک‌های شایانی می‌کند تا روش امام صدر را در هویت بخشی و ساماندهی به امور شیعیان مطالعه کند، روش و رویکردی که شیعیان را ارتقا و اقتدار می‌دهد ولی در عین حال میان آنها و دیگر مذاهب و ادیان دشمنی و جدایی نمی‌کند.

دوم کمک می‌کند روش و رفتار و مبانی تئوریک امام صدر را در تعامل با مذهب و ادیان دیگر مطالعه کند. روش و مبانی‌ای که در عین تمسک به اصول و مبانی دین، ارتباط و همزیستی و تعامل با دیگر ادیان، مذاهب را مغایر با مبانی مذهب نمی‌داند.

سوم کمک می‌کند تا فهم امام صدر را از دین و دین ورزی کشف و تبیین کند و اینکه چرا او ادیان را یکی می‌داند و معتقد است که ادیان برای خدمت به انسان آمده‌اند.

چهارم، کمک می‌کند تا زمینه‌های تاریخی و استدلال‌های امام را برای تاسیس مقاومت در لبنان و جامعه مقاوم در برابر اسرائیل این شرمطلق جست‌وجو کند و در عین حال تلاش‌های او را برای جلب حمایت جامعه جهانی برای جلوگیری از تجاوزها و طمع ورزی‌های اسرائیل مطالعه کند.

پنجم، روند شکل گیری و اوج گیری حرکت محرومان و تاسیس جریان مردمی برای مطالبات مردم با هدف ارتقای سطح زندگی و توسعه کشور و احقاق حقوق محرومان را تجزیه و تحلیل کند.

تلاش 10 ساله‌مان را به پدرم امام موسی صدر تقدیم می‌کنم

گفتنی بسیار است و مجال کم، اما عصاره فکر و اندیشه و عمل امام صدر، آن‌گونه که من فهمیدم، انسان است و تلاش خستگی ناپذیر و بی‌وقفه و مطمئن و فشرده برای بهبود زندگی انسان، همه انسان‌ها و شکوفایی همه استعدادهای تمامی انسان‌های روی زمین. حفظ کرامت ذاتی انسان، همه انسان‌ها و حق بهرمندی از نعمات و برکات خدادادی و نیز ساختن جهانی شایسته انسان و جایگاه و شان و کرامت او. امام صدر تلاش می‌کند که دست در دست دیگر طوایف و مذاهب و ادیان و جریان های فکری دیگر به انسان خدمت کند و زندگی بهتری برای او بسازد.

به همین مقدار اکتفا کرده و شما را به مطالعه مجموعه دعوت می‌کنم. از حضور تک تک شما و حوصله و همراهی و همدلی شما سپاسگزارم، همچنین از همه همکارانم در مؤسسه فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر و نیز از همه همراهان و کسانی که ما را در برگزاری این مراسم همراهی کردند، قدردانی می‌کنم.

از سرکار خانم دکتر بروجردی عزیز، معاونت محترم رئیس جمهور و رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی و همکاران گرانقدرشان که بی دریغ و بی تکلف امکانات خود و کتابخانه ملی را در اختیار ما قرار دادند سپاس خاص دارم. تلاش 10 ساله خود و همکارانم را تقدیم می کنم به او، به پدرم امام موسی صدر و امیدوارم که هر چه زودتر چشم ما به دیدار او روشن شود.