دولت، خانواده امام موسي صدر و نهادهای غيردولتي مي‌‏توانند به سازمان‌‏ملل شكايت كنند

حسین میرمحمد صادقی، حقوق‌‏دان، سخنگوی سابق قوه‌‏قضاییه و رئیس دانشکده علوم قضایی و خدمات اداری گفت: امام موسی صدر، تبعه ایران است و دولت بر اساس موازین قانون اساسی موظف است از حقوق ایشان حمایت کند و این شهروند خود را تحت حمایت بگیرد.

وی افزود: آنچه در رابطه با امام و تحت عنوان «پدیده ناپدیدشدگی اجباری» از آن صحبت می‌‏شود اقدامی است که اسناد زیادی در تقبیح آن و حمایت از حقوق قربانیان این جرم وجود دارد. میرمحمدصادقی با اشاره به مصوبه مجمع عمومی سازمان‌‏ملل‌‏متحد در ۱۸ دسامبر ۱۹۹۲ با عنوان «حمایت از اشخاص در قبال ناپدیدشدگی اجباری»، گفت: تعریف این جرم در این مصوبه، منطبق با سرنوشت امام است که به معنای کسانی است که برخلاف میل خود ربوده و ناپدید شده‌‏اند.

وی با اشاره به شروط تحقق این جرم، تصریح کرد: این جرم معمولاً به‌‏وسیله مأموران دولتی، گروه‌‏های سازمان‌‏یافته و یا افراد عادی که از سوی دولتی حمایت می‌‏شوند انجام می‌‏گیرد که در مورد این پرونده خاص، شواهد، دست دولت لیبی را نشان می‌‏دهد.

رئیس دانشکده علوم قضایی در ادامه با اشاره به اینکه تا کنون هیچ اطلاعی در رابطه با محل نگهداری امام موسی صدر به دست نیامده، اضافه کرد: برخورد با این جرم به این دلیل مورد تأکید فراوان قرار گرفته که جرم بزرگی در راه تحقق جدی حقوق‌‏بشر و شهروندی است.

وی با بیان اینکه ناپدیدشدگی اجباری از دیگر موارد نقض حقوق بشر شدید‌تر است، گفت: در این مورد، شخص ربوده‌‏شده وضعیت خود را نمی‌‏داند، از جهان خارج، خانواده و زمان نگهداری خود خبر ندارد ولی وقتی کسی کشته می‌‏شود خانواده او پس از مدتی می‌‏توانند زندگی عادی خود را از سربگیرند اما خانواده فرد ناپدید شده تمام عمر در نگرانی و بی‌‏اطلاعی به سر می‌‏برد.

میرمحمد صادقی با تأکید بر اینکه این عمل، موارد مختلفی از حقوق‌‏بشر و شهروندی را نقض می‌‏کند، گفت: فردی که به این شرایط گرفتار می‌‏شود از حق آزادی، حق زندگی، حق برخورداری از حداقل حقوق برای زندانیان، حق آموزش، حق عدم تحمل رفتار غیر انسانی و تحقیر کننده محروم است.

وی با اشاره به اینکه بررسی جرم «ناپدیدشدگی اجباری» دارای روندی است که در سازمان‌‏ملل و در مورد حقوق بشر مورد بررسی قرار می‌‏گیرد، خاطرنشان کرد: یکی از کارهای کمیسیون حقوق‌‏بشر سازمان‌‏ملل بررسی موضوعاتی است که کمیته‌‏های کاری برای آن‌ها تشکیل می‌‏شود.

میرمحمدصادقی با اشاره به سابقه تشکیل کمیته‌‏های کاری در این کمیسیون، افزود: اعدام‌‏های سریع، شکنجه، خشونت علیه زنان و تبعیض اولین موضوعاتی است که برای آن‌ها کمیته کاری تشکیل شد و «ناپدیدشدگی اجباری» نیز از سال ۱۹۸۰ جزء این کمیته‌‏‌ها قرار گرفت که این مسأله، نشان‌‏دهنده است این است که این جرم ازموارد نقض حقوق شهروندان و انسان‌‏هاست.

وی با اعلام اینکه تا به حال، به ۵۰ هزار مورد شکایت در این مورد پرداخته شد است، گفت: نیازی نیست که در این کمیته، حتماً دولت‌‏‌ها شاکی باشند بلکه چه دولت ایران، چه خانواده و یا هر سازمان غیر دولتیی می‌‏تواند به این کمیته شکایت کند و کمیته می‌‏تواند از دولت مربوطه درخواست ارائه اطلاعات کند و این یکی از اقداماتی است که می‌‏توان برای این پرونده انجام داد.

میرمحمدصادقی در ادامه این نشست به سؤالات خبرنگاران پاسخ گفت. وی در خصوص اینکه تا کنون چه اقداماتی برای پی‌‏گیری این پرونده انجام شده است، گفت: سخنگوی وزارت‌‏امورخارجه باید پاسخ دهد. این ابهام را خانم عبادی هم مطرح کردند و همین ابهام است که امام صدر را به یکی از مظلوم‌‏‌ترین علمای شیعه تبدیل کرده است.

میرمحمدصادقی ادامه داد: این ابهام، در نامه نخبگان به رئیس‌‏جمهوری مطرح شده که سؤال همه مردم نیز هست و امیدوارم دستگاه‌‏های مسؤول، پاسخ دهند. وی در خصوص صلاحیت رسیدگی محاکم ایران به پرونده امام موسی صدر، گفت: عنوان این جرم، می‌‏تواند آدم‌‏ربایی باشد که قوانین ما نیز مواردی راجع به آن دارند اما برخی از اعمال این‌‏چنینی به جایی می‌‏رسد که «جنایت علیه بشریت» محسوب می‌‏شود.

رئیس دانشکده علوم قضایی و خدمات اداری تصریح کرد: موارد زیادی می‌‏توان یافت که اقدام به آدم‌‏ربایی علیه مخالفان حکومت لیبی بار‌ها صورت گرفته است که مجموعه آن‌ها را می‌‏توان جنایت علیه بشریت محسوب کرد.

میرمحمدصادقی با بیان اینکه این جرم را نوعی «ژنوسید» یا «نسل‌‏کشی» هم می‌‏توان در نظر گرفت، گفت: این مسأله نیاز به بررسی دقیق‌‏‌تر دارد که با توجه به نقش امام موسی صدر در جامعه شیعه لبنان، ممکن است افرادی که ایشان را ربودند قصد از بین‌‏بردن شیعیان را به‌‏عنوان یک گروه مذهبی داشته باشند زیرا آن یک نفر، نقشی چنان مهم داشته است که به شیعیان هویت می‌‏داده است.

وی درخصوص مراجعی که می‌‏توانند به این پرونده رسیدگی‌‏کنند، گفت: یک مرجع، دیوان بین‌‏المللی دادگستری است که ارجاع پرونده به این دیوان، احتیاج به رضایت دولت لیبی دارد. میرمحمدصادقی ادامه داد: مرجع دوم دیوان کیفری بین‌‏المللی لاهه است که متأسفانه لیبی به پادمان و اساسنامه آن پیوسته است.

میرمحمدصادقی، صلاحیت محاکم ایران برای بررسی این پرونده را بر سه مبنا برشمرد و گفت: مبنای اول، جرم‌‏هایی است که در ایران اتفاق افتاده باشد؛ مبنای دوم، ایرانی‌‏هایی هستند که هر جا جرمی انجام دهند در ایران قابل تعقیبند و مبنای سوم نیز این است که هر جا جرمی علیه امنیت ملی کشور ما و توسط هر کسی صورت گیرد در ایران قابل تعقیب است که شاید بتوانیم بر مبنای سوم، دادگاه‌‏های خود را برای رسیدگی به این پرونده صالح بدانیم.

رئیس دانشکده علوم قضایی و خدمات اداری با بیان اینکه متأسفانه در قوانین ما تابعیت قربانی جرم، موجب صلاحیت‌‏یافتن محاکم نمی‌‏شود، گفت: قانونی در مجلس ششم وضع شد مبنی بر اینکه هر کسی هر جا جنایتی علیه بشریت و یا نسل‌‏کشی انجام دهد در ایران قابل‌‏تعقیب است، گفت: این قانون، توسط شورای نگهبان رد شد و هم اکنون در مجمع تشخیص مصلحت نظام است و اگر تصویب شود دادگاه‌‏های ما صلاحیت رسیدگی به این پرونده پیدا می‌‏کنند.

میرمحمدصادقی با تأکید بر اینکه این جرم، شامل مرور زمان نمی‌‏شود، گفت: جرم ناپدیدشدگی اجباری، یک جرم مستمر است و تا زمانی که سرنوشت شخص مشخص نشده است و تمام نشده، مشمول مرور زمان شود. وی گفت: اگر بپذیریم که ربوده شدن امام صدر، اقدام علیه امنیت ملی بوده است خود قاضی و دادگاه است که باید شخص دهد که این گونه بوده است یا خیر؛ بنابراین مطرح‌‏شدن این موضوع در محاکم ایران به سادگی لبنان نیست.

میرمحمدصادقی در پاسخ به این سؤال که بهتر است شاکی پرونده امام صدر دولت باشد یا نهادهای غیر دولتی، گفت: بستگی به این دارد که پرونده را کجا مطرح کنیم؛ اگر در کمیسیون حقوق‌‏بشر سازمان ملل مطرح شود شاکی می‌‏تواند هر کسی باشد.

وی افزود: برای شایت به دیوان بین‌‏المللی دادگستری، طبق مقررات، شاکی و متشاکی باید دولت باشد اما در لاهه، دولت متهم نیز باید صلاحیت دیوان را پذیرفته باشد که دولت لیبی این صلاحیت را نپذیرفته است.

میرمحمدصادقی ادامه داد: البته ممکن است در برخی معاهدات صلاحیت دیوان را پذیرفته شده باشد و لیبی هم آن معاهدات را پذیرفته باشد.

منبع: خبرگزاری ایلنا