کارگاه بازیافت کاغذ پاپیروس / تاسیس: ۲۰۱۶ میلادی - ۱۳۹۵ شمسی
مؤسسات امام صدر طرح «پاپیروس» را به عنوان راهحلی برای مدیریتکردن پسماندهای سخت که سلامتی انسانها و محیط زیست را تهدید میکند، در آغاز سال ۲۰۱۶ راهاندازی کرد. این طرح در چارچوب برنامههای چهارگانه مؤسسات میگنجد که عبارتاند از: تربیت، سلامتی، ارتقای توانایی زنان و توسعۀ محلی.
«پاپیروس» طرح استراتژیکی برای توسعه پایدار است که هدف آن، ترویج فرهنگ محیط زیست میان دانشجویان و مردم است و تأثیری مثبت بر جامعه و سلامت آن دارد. اندیشه بنیادین این طرح «به کارگیری مجدد پسماندهای کاغذی در صنایع دستی سازگار با محیط زیست» با تأکید بر تواناییهای افراد و ایجاد انگیزه برای ابتکار عمل است. این طرح به تمامی محصولات کاغذی که امکان بازیافت داشته باشند، توجه دارد و کاغذ و مشتقات بازیافتشدنی آن را از تمامی مدرسهها و مراکز درمانی تحت نظر مؤسسات امام صدر و مراکز دیگر جمعآوری میکند و در نظر دارد که دامنۀ آن را در آینده توسعه دهد.
این مواد به کارخانۀ «پاپیروس» در محل موسسات منتقل میشود و در آنجا مخلوط میشود و به مواد جدیدی تبدیل میشود که میتوان از آن بهرهبرداری کرد. این مواد بازیافتشده در ساخت مواد تازهای مانند کاغذ و دفترچه یادداشت، جعبههای کادو، کیسههای کاغذی، کاغذهای بذردار، مواد تبلیغاتی و امور دیگر به کار میرود. نقش مهمتر کارخانه، نقشی است که در تربیت کودکان، با فرهنگسازی محیط زیست سالم بر عهده دارد. کودکان میآموزند که پسماندهای کاغذی آنان ارزشمند است. آنان این مواد را در ظرفهایی که مخصوص آنان تدارک دیده شده، جمع میکنند و این عادتهای تازهشان را در خانوادهها و دوستانشان نیز ترویج میکنند. محیط زیست به محوری برای مواد و برنامههای درسی در نهادهای آموزشی مؤسسات امام صدر تبدیل شده است.
امروزه «پاپیروس» محل بازدید دانشآموزان، دانشجویان و علاقهمندان است و شرکتها و فعالان محیطزیستی بسیاری به آن جذب شدهاند.
کارگاه قالیبافی و صنایع دستی: روزانا / تاسیس: ۱۹۷۲ میلادی - ۱۳۵۱ شمسی
راهاندازی کارگاههای قالیبافی یکی از اقدامات مهم امام صدر برای زنان بود. او با کمک و همراهی استادان ایرانی، هنر و صنعت قالیبافی را به لبنان برد.
استادان قالیباف در سال ۱۳۵۱، ۱۹۷۲ به لبنان رفتند و آموزش به دختران و زنان را آغاز کردند. پس از آن به کمک و ابتکار دکتر مصطفی چمران، دارهای آهنی قالی برپا شد، پشم و نخ از ایران وارد شد و کارگاههای متعددی با مجموع ۳۰۰ دستگاه قالیبافی فعالیت خود را آغاز کردند. برخی از دختران هم در منزل خودشان قالی میبافتند. با حمله اسراییل به جنوب لبنان برخی کارگاهها ویران شد و در پی جنگ داخلی و ربوده شدن امام موسی صدر کار این بخش متوقف شد.
پس از سالها رباب صدر، مدیر موسسات، دوباره این هنر و صنعت دیرین ایرانی را با همکاری استادان ایرانی در لبنان احیا کرد و طرح آموزش قالیبافی در کنار دیگر فعالیتهای آموزشی و بهداشتی و اجتماعی موسسات قرار گرفته است. مرکز قالیبافی موسسات در دوره جدید با نام «مرکز روزانا» فعالیت میکند و تاکنون هنرجویان بسیاری در این مرکز، هنر قالیبافی را آموختهاند.