دولت نسبت به پيگيری حقوق شهروندانش در خارج از كشور جديت بيشتری داشته باشد

سید صادق طباطبایی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری فارس اظهار داشت: اعتقاد دارم از اول پیروزی انقلاب تا امروز دولت در تمام مراحل نسبت به مشکلاتی که برای شهروندان ایرانی در نقاط مختلف دنیا به وجود می‌آمده، آن طور که لازم و شایسته است اقدام نکرده است و نمونه‌های فراوانی در این زمینه وجود دارد.

خواهرزاده امام موسی صدر در خصوص ناپدید شدن امام موسی و عکس‌العمل دستگاه سیاست خارجی جمهوری اسلامی در این مسئله گفت: امام موسی صدر قبل از پیروزی انقلاب توسط دولت لیبی ربوده شد. طبیعتاً از دولت آن زمان برای پیگیری قضیه انتظاری نمی‌رفت، ولی با پیروزی انقلاب آن طور که باید این مسئله پیگیری نشد در حالیکه مشخص شدن وضعیت امام موسی صدر خواسته موکد امام بود. با پیروزی انقلاب اسلامی هنگامی که قذافی خواست به ایران بیاید و با امام دیدار کند، امام موافقت نکرد و دیدار با وی را منوط به روشن شدن سرنوشت امام موسی صدر کرد.

وی گفت: اما مسئله در‌‌ همان حد متوقف شد. هر رئیس جمهوری که به لیبی می‌رفت و از قذافی در مورد سرنوشت امام موسی صدر سؤال می‌کرد وی با لودگی اظهار می‌کرد که امام موسی به لیبی نیامده و یا از لیبی به ایتالیا رفته و در آنجا مفقود شده است. طباطبایی در خصوص وضعیت نامعلوم دیپلمات‌های ایرانی در لبنان یادآور شد: مانند همین مسئله برای دیپلمات‌های ما در لبنان، پاکستان و افغانستان و ایرانیان زیادی در نقاط مختلف دنیا و حتی برای خود من در سال ۱۳۶۲ در آلمان اتفاق افتاد.

وی با بیان اینکه باید این مسئله را با برخوردی که دیگر دولت‌ها نسبت به مشکلاتی که برای شهروندان و اتباعشان پیش می‌آید را مقایسه کنیم، افزود: وقتی حادثه هواپیمای لاکربی اتفاق می‌افتد و تعدادی آمریکایی در این هواپیما کشته می‌شوند، دولت آمریکا از تمام امکانات بین‌المللی خود استفاده می‌کند تا هویت لیبیایی عاملان حادثه را شناسایی کند و با استفاده از تمام اهرم‌های رسمی و غیررسمی و حتی بمباران هوایی سعی می‌کند که عاملان حادثه را بطلبد و در ‌‌نهایت در دادگاه آن‌ها را محاکمه می‌کند. حادثه‌ای مشابه این قضیه در مورد کشور فرانسه نیز اتفاق می‌افتد و کشور فرانسه نیز با تمام توان برای دفاع از حقوق شهروندان خود وارد عمل می‌شود. آلمان در این مسئله یک قدم جلو‌تر می‌گذارد. هنگامیکه چند شهروند غیر آلمانی که چند روزی در این کشور مقیم بودند، در رستوران می‌کونوس در آلمان به قتل می‌رسند دولت آلمان به احترام حقوق شهروندی وارد مسئله می‌شود و تا امروز این مسئله را پیگیری کرده است.

صادق طباطبایی در خصوص احتمال آزادی سمیر جعجع تنها سرنخ واقعه ربایش دیپلمات‌های ایرانی در لبنان اظهار داشت: در اینکه سمیر جعجع در این قضیه دست داشته تردیدی نیست و احتمال زیادی دارد که او اطلاعات زیادی را در این مورد داشته باشد. بنابراین هر تلاشی که در این زمینه انجام شود بسیار ارزنده است.

این کار‌شناس مسائل سیاسی در خصوص وظیفه دولت در پیگیری سرنوشت دیپلمات‌ها تاکید کرد: من اعتقاد دارم دولت بایستی تمام ابزارهای دیپلماتیک و غیردیپلماتیک خود را برای دستیابی به نتیجه بکار گیرد. اما اینکه آیا این امر منجر به روشن شدن وضعیت دیپلمات‌ها بشود مشخص نیست. چه بسا نیروهای فالانژ بعد از دستگیری دیپلمات‌ها، آن‌ها را به نیروهای نظامی اسرائیل تسلیم کرده باشند. به احتمال زیاد به واسطه رابطه خوبی که اسرائیلی‌ها با گروه‌های فالانژ و مجموعه گروه‌های ملیشیای کتائب داشتند دیپلمات‌ها را از آن‌ها تحویل گرفته‌اند تا بتوانند در آینده با بقیه کشور‌ها از جمله ایران به تبادل اسرا بپردازند.

طباطبایی ضمن اشاره به انتظار ۲۳ ساله خانواده دیپلمات‌ها تصریح کرد: امیدوارم که دیپلمات‌ها زنده باشند و حتی اگر هم زنده نباشند بایستی دولت این تلاش را انجام دهد تا سرنوشت این عزیزان روشن شود و انتظار چندین و چند ساله خانواده‌ها به پایان رسد.

منبع: خبرگزاری فارس