آخرین جلسه سیر مطالعاتی کتاب اسرائیل، آن شر مطلق با یک هفته وقفه برگزار شد. در این جلسه مفهوم استشهاد بررسی شد.
ابتدا معنی این واژه و تاریخ آن بررسی شد. سپس در مورد رویکرد گروه های مبارز در مورد عملیات استشهادی تبادل نظر صورت گرفت. در ادامه فراز و فرود فعالیت گروه های مقاومت و تحولاتی که در فعالیت و رویکرد داشتند بررسی و آسیب شناسی شد.
از جمله مباحث مطرح شده در این جلسه معنی واژه استشهاد بود. اینکه استشهاد لزوماً به معنای خود را به شهادت انداختن نیست، بلکه انجام کارهایی است که در آن خطر شهادت وجود دارد و مبدأ آن را در تاریخ به لیلهالمبیت نسبت میدهند. (شبی که حضرت علی (ع) به جای پیامبر اکرم (ص) در بستر ایشان خوابیدند تا پیامبر بتوانند از توطئه قتل مشرکان قریش جان سالم به در ببرند و از مکه به مدینه هجرت کنند.)
در ادامه جلسه در مورد طایفه گرایی و آسیبهای آن و رویکرد امام موسی صدر در مورد آن صحبت شد. از جمله اینکه اگرچه امام موسی صدر با طوایف و قومیتها و مذاهب مخالف نیستند، اما با طایفهگرایی و قومیتگرایی و مذهبگرایی مخالفند. تا جایی که زمانی در بازدید از پادگان آموزشی أمل به صراحت گفتند: اگر طائفهی شیعه بخواهد بر این کشور تسلطی پیدا کند، من به عنوان رئیس این طائفه از آن جلوگیری خواهمکرد و همواره بیان میکردند مذاهب دریچههایی برای ورود به دین هستند و نباید با دین اشتباه گرفتهشوند.
با همین رویکرد، ایشان و گروه های مقاومت شیعه توجه داشتند که مقاومت در انحصار شیعیان نباشد و امری عمومی و ملی در نظر گرفته شود که وظیفه تمام طوایف است. بر این اساس همواره با سایر طوائف ائتلاف و همکاری داشتند.
در ادامه بحث طوایف این نکته نیز مطرح شد که به دلیل طوائف گوناگون در لبنان، امام موسی صدر با نسخه حکومت اسلامی در این کشور موافق نبودند. و این نگاه بعدها از طرف افراد دیگر نیز تایید شد. امام موسی صدر معتقد است: اگر ما تنها یک طائفه را در لبنان بپذیریم، در واقع به اسرائیل گفتهایم که نسخه تو درست است و طوائف نمیتوانند در کنار هم زندگی کنند.
در پایان جلسه، حاضران عکسی به یادگار گرفتند.
به دلیل استقبال و تقاضای علاقه مندان، به زودی، دوره جدید این سیر برگزار میشود. اطلاعات لازم اطلاع رسانی می شود.
جلسهی پنجم، ۱۴۰۴٫۴٫۲۳