چهل روز به سالگرد ربوده شدن امام موسی صدر و دو همراهش در لیبی مانده است. قاضی حسن الشامی دبیر کمیته رسمی پیگیری ربایش امام موسی صدر در مصاحبه با سایت الحوار نیوز از کارشکنیهای لیبی در پیگیری قضیه ربودن گفت.
هانیبال با حکم اینترپل بازداشت شده است
قاضی حسن الشامی در مورد بازداشت هانیبال بار دیگر تأکید کرد که دستگاه قضایی لبنان و کمیته پیگیری به دنبال دستگیری هانیبال نبودند و وی با حکم اینترپل، به سبب جرایم دیگری دستگیر شده است. بعد از دستگیری وی، خانواده امام صدر از دولت خواست از او به عنوان شاهد بازجویی کند. در جلسه بازجویی هانیبال به وضوح اعترافاتی بیان کرد و گفت که اطلاعات دیگری دارد که نخواهد گفت مگر زمانی که سوار هواپیما شود. بنابراین، علت استمرار بازداشت او تا به امروز تکمیل تحقیقات است.
قاضی الشامی در مورد سن هانیبال در زمان ربوده شدن امام موسی صدر گفت: دستگاه قضا تا این حد ساده نیست که کسی را بدون توجه به سنش در زمان وقوع جرم، یا به سبب اینکه فرزند قذافی است، دستگیر کند. هانیبال مناصب مهمی در حکومت پدرش داشت و تقریبا ۱۵ سال در مناصب مختلف جابجا شده است. مهمترین مسئولیت او ریاست سازمان امنیت نیروی دریایی بوده. او عضو کمیته عالی امنیتی بوده و قطعا اطلاعاتی درباره قضیه ربایش امام موسی صدر دارد و خود نیز اعترافاتی کرده.
دبیر کمیته پیگیری تأکید کرد که بازداشت هانیبال قذافی نه برای انتقام بوده و نه برای گروگانگیری، بلکه بازداشت او براساس قانون صورت گرفته است.
شایعه اعتصاب غذای هانیبال
قاضی الشامی شایعه اعتصاب غذای هانیبال قذافی در روزهای اخیر را رد کرد و تأکید کرد که حال جسمانی او خوب است و در سلامتی کامل به سر می برد.
نتیجه آخرین مذاکرات با لیبی
حسن الشامی درباره آخرین مذاکرات با طرف لیبیایی نیز توضیحاتی داد: آخرین مذاکره با دفتر دادستان لیبی، با هماهنگی خانواده قذافی به عنوان طرف سوم، در استانبول و در نوامبر ۲۰۲۴ انجام شده است که مانند مذاکرات قبلی، در لحظات آخر، باز هم طرف لیبیایی از انجام تعهداتی که وعده داده بود، شانه خالی کرد.
خانواده قذافی به دنبال معامله است نه کشف حقیقت
قاضی با بیان این که در سالهای اخیر این رفتارهای طرف لیبیایی بسیار تکرار شده است، افزود: سیاست خانواده قذافی همچنان بر دو اصل استوار است: تهدید مستقیم و غیرمستقیم و یا پیشنهاد پرداخت مبالغ بالا. این رفتار ها موقعیت را بیشتر بحرانی میکند چون ما هر شکلی از معامله را نمیپذیریم و این فشارها بر ما اثر نگذاشته و نمیگذارد و هیچ کدام مانع ما برای پیگیری قضیه امام و همراهانش نمیشود و ما تا آزادی عزیزانمان به تلاش ادامه میدهیم.
قاضی الشامی افشا کرد که در یکی از دورههای مذاکره با نماینده سیف السلام قذافی، درست وقتی که به نظر میرسید در حال رسیدن به نتیجه هستیم، طرف مذاکره ناگهان عقبنشینی کرد و اسناد و اطلاعاتی را که قرار بود، تحویل نداد.
کارشکنی عمدی لیبی
قاضی الشامی به پایگاه حوارنیور اظهار داشت که مدتی پیش طرف لبنانی به دادستان کل لیبی نامه ای ارسال و در آن بازیگریهای طرف لیبیایی را بیان و محکوم کرده است: در آخرین دیدار، طرف لیبیایی از هیئت لبنانی خواسته بود پاسخ نامه ای را بدهند که طرف لیبیایی در سال ۲۰۲۳ ارسال کرده بود. پس از اظهار بی اطلاعی طرف لبنانی از چنین نامهای و بعد از پیگیری، مشخص شد که طرف لیبیایی نامه مذکور را به عمد، به جای سفارت لبنان در لیبی به سفارت ایران در لیبی فرستاده است. به علاوه با کمال بی مسئولیتی معترض هم شدند که چرا دولت ایران این نامه را برای شما نفرستاده است؟
اجرای تفاهمنامه، مطالبه همیشگی دولت لبنان
حسن الشامی ادامه داد: درخواست لبنان در همین نامه توقف رفتار غیرحرفه ای و کارشکنیها و عمل به وظایف براساس تفاهمنامه بین لبنان و لیبی در مورد پیگیری قضیه ربودن امام موسی صدر و نیز، تحویل اسنادی که در اختیار دارند، به لبنان است.
وی تصریح کرد: لیبیایی ها باید بدون هرگونه پیش شرط و معاملهای به تفاهمنامه عمل کنند چون ما به هیچ وجه اهل معامله نیستیم.
چه چیزی مانع اعتراف هانیبال می شود؟
به گفته دبیر کمیته پیگیری، خانواده معمر قذافی بخصوص فرزندانش اصرار بر حفظ آبرو و اعتبار پدرشان دارند و به هیچ شکل حاضر نیستند حرفی بزنند که او را محکوم کند.
قاضی الشامی افزود: معمر قذافی مرتکب جرمهای بسیاری شده است که شاید تنها با منطق نظامهای دیکتاتوری توجیه شود. معروفترین این جنایت ها کشتار ۱۳۰۰ نفر در زندانیان ابوسلیم است با این ادعا که این افراد تلاش کردند حکومت قذافی را سرنگون کنند.
اما در قضیه امام موسی صدر و دو یار همراهش، تاریخ به او رحم نخواهد کرد. او که مدعی است که رهبری انقلابی و مبارز است.
چه زمانی هانیبال آزاد می شود؟
حسن الشامی در پاسخ به سؤالی درمورد زمان آزادی هانیبال گفت: امام موسی صدر و دو یار برادرش کی آزاد می شوند؟