روزهای ابتدایی نمایشگاه هم تمام شد. دید و بازدید سالیانه ما شروع شده؛ چهره های آشنا کم کم میآیند و گپ و گفت ها برقرار است. کتاب جدید مؤسسه، «اسرائیل آن شر مطلق» با استقبال روبهرو شده و خستگی را از تن همکارانی که شبانه روز برای آماده کردن کتاب تلاش کردند، به در کرده است.
روزهای شلوغ آخرهفته را پشت سر گذاشتیم و روزی هم مدیر مؤسسه، خانم حورا صدر، میزبان مخاطبانمان شدند؛ میزبانی که همیشه با رویی گشاده و صبری تمام نشدنی، شنونده حرفها و نظرات مردم هستند.
معمولا هرسال در ایام نمایشگاه خاطره جدیدی از امام موسی صدر میشنویم، از مردمی که ما را پیدا میکنند و چیزی شنیدهاند که برایمان بازگو میکنند. امسال در ساعتهای آخر روز دوم نمایشگاه، پیرمردی مهمانمان شد که با وجود کهولت سن، با شوق فراوان خاطره ای برایمان گفت از دیدار کوتاهی که در کودکی با امام موسی صدر داشته. دیداری که آنقدر برایش شیرین بوده که بعد از گذر سالیان، هنوز با اشتیاق بازگو میکرد؛ از روزی گفت که پسربچه ای بوده و امام موسی صدر مهمان خانه یکی از اقوام، زمانی که خبر بودن میهمان محبوب به گوشش میرسد، بازی را رها میکند و به طرف خانه میدود. در راهرو امام را حین خروج از منزل میبیند، در عالم کودکی با ناامیدی سلامی میکند، اینکه امام موسی صدر با آن قامت رشید و آن چشمها – که پیرمرد میگوید بخاطر همان چشمها جذبش شده بود – همقد پسر میشود، جوابش را با خوشرویی و احترام میدهد، و همکلامش میشود و او را ندیده نمیگیرد، تصویری ماندگار در ذهنش ثبت کرده بود که برایمان تعریف کرد.
قبل از او مادری آمده بود و میخواست کتابی معرفی کنیم برای پسر نوجوانش تا دغدغههای تربیتیاش را غیرمستقیم به فرزندش برساند.
در این دو روز چهرههای آشنای زیادی به غرفه آمدند؛ آشنایان مؤسسه و چهرههای سیاسی؛
پیرمرد سپیدموی خندان، استاد جواد محقق که هرچه نزدیکتر، لبخندش هم شکوفاتر میشد.
حجتالاسلام والمسلمین سید عباس قائممقامی، مدیر اسبق مرکز اسلامی هامبورگ، گفتیم مدتهاست میخواهیم با شما دیداری داشته باشیم و کتابها را به دستتان برسانیم و دعوت کنیم برای گفتوگو. گفتند من برای آقا موسی هر کاری لازم باشد میکنم. نگاهی به کتابها کردند و بعد به خاطرات آلمان رسیدند و ذکر یاد مرحوم دکتر صادق طباطبایی که تا آخرین روزهای حیات، امیدوار بودند به درمان و پشت سر گذاشتن بیماری.
از تلاش فاطمه خانم صدرعاملی گفتیم که گفتگو را به ایران آوردند و در موسسه امام صدر توسعه دادند و امروز فعالیت های گفتگو یکی از بخش های اصلی ماست.
گفتند چه کار خوبی میکنید. این آموزشهاست که آقای صدر را در بنبست و انسداد نگاه نمیدارد. این آموزشهاست که از درسهای سنگین و بیفایده برای بچهها بسیار مفیرتر است.
استاد باغستانی، پژوهشگر برجسته دانشنامه امام موسی صدر آمدند. درباره ضرورت تدوین یک کتاب مختصر ولی جامع درباره اندیشههای امام صدر مطالبی گفتند.
خانم فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت، سری به غرفه ما زدند، گفتند با کتابها آشنا هستند، با همکاران صحبت کوتاهی داشتند و رفتند.
آقایان رحمتزاده، نماینده مجلس و صدرایی عارف، مدیر خبرگزاری ابنا، وابسته به حوزه، به غرفه آمدند.
*
اسرائیل، آن شر مطلق، آنچه خود گفت، ادیان در خدمت انسان و هفت روایت خصوصی کتاب های پرفروش چهار روز اول نمایشگاه بودند.
امروز عصر خانم صدر میزبان بازدیدکنندگان نمایشگاه هستند.